En komité ble nedsatt i 1971 for å finne en bunad for Totenbygdene. Komiteen tok utgangspunkt i en sommer/blåtøysbunad fra 1930-årene og som stammer fra Østre Toten. Rutemønsteret på den gamle bunaden stammer fra et møbelstoff i rutete ull som i dag er vist på Mjøsmuseet. Man tror det er fra amtmann Weidemanns dager, altså begynnelsen av 1800-tallet. Bordene på forkleet stammer fra et åkle fra 1796, som også henger på Mjøsmuseet i dag.
En skjorte med svartsøm ble utlånt av Anna Gunnerød. Totennåla, som festes på bunaden, er en forminsket gjengivelse av en smykkeplate i bronse som ble funnet på gården Evang på Toten rundt 1870. Ut fra spiralornamentene har man funnet ut at smykkeplaten må være laget i perioden 1300-1100 f.kr.
Vi stolte av å være den eneste leverandøren av Totendrakt for dame. Ullstoffet i denne bunaden er laget av Gudbrandsdalens Uldvarefabrik på Lillehammer og rutastoffet er spesialvevet på samme fabrikk.
Til Totendrakta hører det med skjorte i bomull med svartsøm brodert på linkrage og -mansjett. Stakken kan være i svart eller grønt, med forkle i motsatt farge.
Vi leverer bunaden ferdig sydd eller som materialpakke og har kort leveringstid.
Den karakteristiske Totennåla som brukes til Totendrakta er en forminsket gjengivelse av en smykkeplate i bronse som ble funnet på gården Evang på Toten rundt 1870.
Til skoene kan må få spesialspenner som er laget av bronse og som passer ekstra godt til Totendrakta.
Prisen for Totendrakt for dame kan variere litt avhengig av valgene man gjør. Kontakt oss for eksakt pris.