Varer av varig verdi får du fra våre butikker på Lillehammer og Gjøvik.
0
x

Slik pusser du bunadsølvet

Bunadsølv har en stor verdi og også veldig ofte en affeksjonsverdi for folk. Derfor er det viktig å behandle sølvet på riktig måte for å sørge for at det varer lenge, og ikke mister verdien.

Bunadsølv kan enkelt renses med en blanding av 1 liter lunkent vann, 1 ts salmiakk og noen få dråper Zalo i en plast- eller glassbolle (unngå stålbolle). La sølvet ligge i denne blandingen 10-15 minutter og bruk deretter en myk børste for å få bort eventuelt smuss. Skyll deretter godt med rent vann og tørk godt for å unngå flekker. Bruk gjerne en hårføner.

Dersom sølvet har blitt veldig mørkt og veiledningen over ikke hjelper, anbefales det behandling hos en gullsmed.

Hvis bunadsølvet har blitt matt kan også en sølvpusseklut benyttes.
Sølvpussekluten kan gjerne oppbevares sammen med sølvet for å hindre oksidering.

For pussing av bunadsølv som er sydd fast på bunaden – eksempelvis knapper, anbefales det å bruke pusseklut og et eget pussebrett som tres under knappene slik at pussekluten ikke kommer i kontakt med bunadstoffet ved pussing.


Bunadsølv oppbevares lufttett og mørkt, gjerne i en zip-pose, for å unngå oksidering. Unngå også å oppbevare bunadsølvet sammen med andre smykker, da dette kan skape riper og andre skader. Det er også viktig å aldri bruke gummistrikk i nærheten av bunadsølv, da dette vil lage mørke flekker på sølvet.


Ved å følge disse enkle tipsene kan du sikre at bunadsølvet ditt varer i mange generasjoner fremover.

x